Våra slöjdare

Månadsreportage
om våra slöjdare

Kent-Ove Särehag


Jag är 64 år och bor med min fru i ett hus i Lundsbrunn.Vi har 2 barn och 8 barnbarn.I Vemhån har jag 3 hus,som jag hyr ut.  Jag har arbetat som licenssvetsare,verktygsmakare,cirkelledare,verkstadslärare samt folkskolelärare(data,konsthantverk).  Mina hobby är flugfiske,flugbindning,silversmide samt knivtillverkning.  Jag gjorde min första kniv när jag var 15 år, sedan 5 till 10 varje år till presenter.  För 15 år sedan blev jag nykter alkoholist, var då tvungen att ha något att göra hela tiden. Då blev det lite fler knivar.  Är på marknader några gånger per år, mest för glädjen att prata med folk.  Jag gör mina knivar från smide till färdig kniv.Praktiserar återbruk på det mesta. Jag träffas på tel.   0706321202    Hemsida: www.kos-hantverk.se   epost:  mail.sarehag@gmail.com   

Se mer av Kent-Oves hantverk här: Knivar

Angelika Michaels


En av våra slöjdare, Angelika Michaels bor tillsammans med sin man Detlef ett par mil norr om Skövde.  Hon tillverkar många vackra produkter i ask, björk, ek och lönn. Angelika och Detlef flyttade från Tyskland till Sverige för drygt 18 år sedan.
Angelika har sin verkstad i ett före detta kostall på tomten. Detlef hjälper henne gärna med tillverkningen.
Räuchermännchen återfinns i många hem kring jul, originalet kommer från Erzgebirge, det är dock patent på det, så vi har skapat egna kreationer säger Angelika. Räuchermännchen, direktöversatt rökelsegubbar, är en juldekoration som har
sitt ursprung i den traditionella starka kristna tron som befolkningen i bergsområdet Erzgebirge var präglat av. Gubbarna var från början endast enkla täcken för rökelseljusen och skulle förhindra husbränder. En tysk leksakstillverkare utvecklade sedan
designen. Man tänder ett speciellt ljus under gubbarna och sedan stiger röken ut från en öppning. Doften är väldigt intensiv  och finns i många variationer. Klassikern är gran.
Angelika träffas på. tel: 0705700087, epost:angelika-michaels@gmx.net, hemsida:www.angies-traedesign.jimdo.com
Se mer av Angelikas produkter här: Övriga träprodukter

December 2018: Lenita Andersson

Lenita har alltid varit mycket estetisk och kreativt intresserad. Hon ritar, tecknar, målar akvarell, arbetar med keramik och har provat på att måla korgar, gått kurs i silversmide och syr ibland egna kläder. 1988 gick hon sin första ABF-kurs i porslinsmålning, Henry Linder var lärare. Hon gick där i 5 år, de sista åren var hon handledare för gruppen. Efter det så höll hon upp med porslinsmålningen ett antal år, men 2014 började hon igen. Hon har gått flera kurser, bl.a. för Svenska Porslinsmålningsförbundet och även för Mona Läggeberger (Fliseryd). Lenita har en magisterexamen från 2001 i Industriell ekonomi vid Högskolan i Skövde. Hon har även gått på High school i Pittsburg, USA 1986-87. Numera arbetar hon som logistiker och är Transportchef. På fritiden sjunger Lenita i Frösve sångkör, där hon även är ordförande, samt i S:t Helena Vokalensemble. Hon är även SKUT-ombud (Svenska kyrkan i utlandet) i Norra Billings pastorat, samt medlem i Sveriges Porslinsmålningsförbund (SPF). Hon har sin ateljé på tomten.
Du kan nå henne på: 076-394 64 64
eller: lenitasporslin@gmail.com
Du kan se en del av hennes alster på: Porslin

November 2018: Pia Gullberg

Första gången Pia satte händerna i leran var 1997. Hon hade anmält sig till en kvällskurs i keramik och hade då inte en aning om hur brett ämnet faktiskt är. Man kan göra nästan vad som helst och det finns alltid nya glasyrer att utforska och nya tekniker att prova (som ofta är flera tusen år gamla).
Pia har en egen verkstad hemma på gården utanför Vara. Där sitter hon i lugn och ro med hönsen, som går och pickar utanför dörren.
Men den där kursen där allting började, där går hon fortfarande kvar. Pia har tidigare arbetat som kock på restaurang och på äldreboende.
Pia träffas på: 0708989475
pia.gullberg@hotmail.com
Se mer av hennes alster på: Keramik

Oktober 2018: Karin Tellander, Ateljé Scarex

Karin är född i Svenljunga. Nu bor hon i ett trevligt radhus i Skara. Hon har stickat så länge hon minns. Det märks på hennes vackra mönsterstickade vantar och sockor. Hon har tidigare även målat tavlor. Karin har arbetat på bank, syfabrik, apotek, samt tillsammans med sin man startat Skara Byggvaror 1972.
Karin är en stor hundvän och har även ägnat sig åt hunduppfödning.
Karin träffas på tel.
0511-14040
0766454040
Klicka på länken för att se mer av hennes alster:  Mönsterstickat

 September 2018: Marie Standar

Första slöjdprojektet som Marie Standar kan minnas är ett virkat skärp i skarpt orange och grönt.
– Jag var nio år, gick i tredje klass, och fick välja både färger och modell själv av vår fritänkande syslöjdsfröken, berättar hon.
Därefter har hantverket och skapandet varit en ständigt pågående process genom livet, i olika former och med olika intensitet. Två saker finns dock fortfarande kvar sen det där virkade skärpet från trean: Färgglädjen och det fria skapandet. Färdiga mönster är nämligen inget för Marie, som är journalist till yrket och född i en släkt med såväl yrkesutövande- som hobbyhantverkare på båda sidor, ett par generationer bakåt:
– När jag fick för mig att jag skulle lära mig spinna garn på egen hand så kändes det som om detta var nånting jag hade jag gjort förut, fast jag absolut inte hade det. Kändes som nån slags nedärvd kunskap.
Hennes hantverk idag handlar annars företrädesvis om maskinstickade arbeten: ponchos, sjalar, halsdukar, vantar och sockor, i tunna garner, utförda på veteranerna i hennes egen lilla maskinpark. Kronjuvelen i samlingen är en välbevarad, fullt fungerande sockstickningsmaskin från 1917. På den stickas både strumpor och vantar, men där sista finishen stickas för hand.
Hon färgar även ull från goda vänners får, kardar och spinner som sagt eget garn samt nåltovar tomtar och diverse småting. Vidare modellerar hon färgglada knappar i polymerlera och emalj. Ett eget hittepå som föddes ur behovet av annorlunda knappar att dekorera sina textila arbeten med.
Marie nås på tel: 070-23 43 731 eller e-post: marie.standar@hotmail.com
Se mer av hennes alster på: Tovat respektive  Stickat

Augusti 2018, Margareta Jonsson


Margareta är keramiker och bor i Skara med sin man och dotter. 2014 började hon en 2-årig utbildning i keramiskt hantverk i Lidköping, där hon sedan 2016 har en verkstad. Hon tillverkar askar, trädgårdsdekorationer samt abstrakta skulpturer. Hennes produkter finns i några butiker i Lidköping. Margareta har även arbetat med akvarell samt kroki. Hon har även ett stort intresse för naturen, yoga samt löpning.

Margareta träffas på: tel. 070-690 67 15
E-post: maja.skara@hotmail.com
Se mer av hennes alster på: Keramik

Maj 2018, Birgitta Björling Ottosson


1976 började Birgitta väva och det första arbetet blev kjoltyg till Tjörndräkten. Nu väver hon dukar, löpare, handdukar m.m.
Birgitta har arbetat som mellanstadielärare och är ordförande i vävföreningen i Floby, där hon bor tillsammans med sin man Tord.
1981 intresserade hon sig för rotslöjd och har gått en kurs i rotslöjd i Sätergläntan under ledning av Ellen Kitok Andersson.
Hon broderar även vackra armband i små korstygn med moulinégarn.
Birgitta träffas på tel.0702828256 eller epost. larbjo222@gmail.com

Se mer av hennes alster på:  Vävt  Rotslöjd  Broderat

April 2018, Anita Röding, Vävateljé 8-skaft.


Anita bor tillsammans med Stellan strax utanför Falköping. Hennes mormor var väverska och hennes mamma var sömmerska och Anita är oerhört aktiv. Hon har ägnat sig åt knyppling, makramé, frivoliteter(ett knutet spetsarbete vilket slås mellan fingrarna med hjälp av en liten skyttel) och tenntrådsbroderi. Hon har sytt kläder till dansband, samt kört buss i 32 år.
1982 gick hon en utbildning i Tibro i tillverkning och mönsterkonstruktion. Där ingick även vävning. Nu har hon 5 vävstolar i källaren och väver vackra dukar i damast med merceriserat bomullsgarn i varpen och lin i inslaget. Hon väver även dukar i bl.a. munkabälte. Mattorna väver hon av mattull eller nöthårsgarn. Hon har gått en veckokurs i Skåne i damastvävning.
Nu tar hon emot studiebesök och informerar om damastväveri och ger gärna tips och feedback om någon vill komma igång med damast. Anita hinner även med att gå på gym ett par gånger i veckan. Sedan början av 1990-talet deltar hon i utställningar bl.a. påskrundan och skördefesten i Falköping, konstrundan och slöjdmässan i Hjo samt flera julmarknader.
Anita träffas på: tel. 0515-728355, 0736-795389
mail: hjoanita@gmail.com

Se mer av hennes alster: Vävt

Blir under mars månad 2018 de nya slöjdare vars hantverk bedömdes och godkändes i samband med medlemsmötet den 25 februari 2018 i Slöjdens Hus, Skövde. I april kommer månadens slöjdare åter i sin vanliga form.
I brist på proffsfotografen, Leif-Åke Sandberg, får vi nöja oss med amatörbilder av Arne Andersson och Solweig & Gert Johansson.
  
Siv Karlsson,                Lotta Lundqvist,          Margareta Jonsson,     Sonja Borg Kyrk,
Maskinstickat               Handvävning                Keramik                         Ljusstöpning

 
Birgitta Björling,          Anki Johansson,         Christina Johansson,
Rotslöjd, vävning          Keramik                       Smycken, pärlor

Martti och Anja Pyykkönen feb 2018.

Dansanta näverslöjdare
Martti och Anja Pyykkönen är födda i Finland men bor i Mariestad sen många år.
Som liten tjej var Anja intresserad av sin fars näverslöjdande och på något sätt har kunskapen följt med henne till senare i livet.
På 70-talet tog hon upp näverslöjden och Martti tyckte hon var oförsiktig med kniven och började hjälpa Anja. Martti lärde sig hantverket och Anja tycker han blev duktigare än hon. Båda har fortsatt med näverslöjdshantverket, Martti med allt från slips, väst, skålar till väskor mm, Anja med smycken och hårband. Verkstad har de i en liten lokal i källaren men en del arbeten gör de också i bostaden. Näver, av hög klass, köptes från norra Sverige där materialet importerats från Ryssland, i liten mängd har de själva skördat näver i sina hemtrakter.
Se mer av deras alster: Näverslöjd
Martti & Anja träffas på tel. 0501-14136

Martti och Anja Pyykkönen; ett intressant liv…
Martti och Anja har sina rötter i Finland. 1962 flyttade de till Sverige och efter ett tag kom de till Mariestad och har stannat där.
Vägen dit har varit krokig. Martti kom 1944, som krigsbarn, till Sverige tillsammans med sina yngre syskon. Efter krigsslutet måste Martti ensam återvända till Finland. Finland behövde återfå barn över en viss ålder och hans yngre syskon fick stanna i Sverige, stor sorg för Martti att skiljas från sina syskon.
Han gjorde lumpen och 1959 träffade han Anja på en dans. Dansintresset har fortsatt genom livet med folkdans och bugg mm. Martti tyckte mest om att bugga.
Anja utbildade sig inom textilområdet inom sömnad och vävning, hon vävde t.ex. tyg till folkdräkter. Hon sydde själv sin folkdräkt och fick som 16-åring diplom av president Kekkonen. Anjas och Marttis pappor gjorde bl.a. saker i näver. Marttis pappa gjorde också skor, på den tiden var det nog ett måste att kunna det mesta för att få en dräglig tillvaro.
Martti har jobbat på Electrolux och senare på Maxibåtar i Lugnås som inredningssnickare. Båda har varit mycket aktiva i Finska Föreningen i Mariestad.
Anja har arbetat med sömnad på fabriker och är skräddare och har också haft egen ateljé i Mariestad. Hon har också hunnit med otaliga kurser t.ex. sy lampskärmar, folkdräkter mm samt näverslöjd.
Näver ska vara av en viss tjocklek, den får inte spricka, när man gör näverarbeten. Björken, som nävern kommer från, behöver då ha växt sakta. Är den av lite sämre kvalitet användes den till isolerig av hus mm.
Med ålderns rätt tar de det nu lite lugnare men det är alltid lika roligt att träffa detta glada och positiva par.

Ann Nilsson, januari 2018

Ann Nilsson trycker på skinn med träblock och textilfärg. Hon och hennes man Anders bor naturskönt i Eggby sedan 1999. Dessförinnan bodde de i Skara, där de båda arbetade som lärare.
Ann har hållit på med sitt hantverk i ca 10 år och har gått kurser på Nääs (trycka på skinn), Sätergläntan (sy i skinn och spinnkurser).
Hon tillverkar vantar, tofflor, handledsvärmare, sittunderlag, fällar, vävda mattor m.m. Alla hennes skinnprodukter är handsydda. Vid tillverkningen använder hon skärnål och tång. De har 20 ryatackor och 5 fjällnära kor, höns, bin, hunden Alice och katten Zorro.

Ann träffas på.
0511- 63530,  0721 650 435
ann@stakasjon.se
Se mer av hennes alster på: Skinn

Jane Nyström Steen, december 2017

Jane bor i Tidaholm, där hon även är född. Hennes stora intresse för hantverk började tidigt. Hennes farmor hade en syateljé och av henne lärde hon sig mycket.
I början av 80-talet gick hon en kurs i skinnsömnad och tovning. 2003 utnämndes hon till bästa utställare på slöjdmässan i Hjo.
Vantar, tofflor, handledsvärmare, kuddar, käpphästar, och inredningsprodukter. Detta är bara en liten del av alla hennes vackra alster. Hon har tillsammans med sin man Lars-Erik haft en leksaksaffär i 20år, affären såldes för 2 år sedan och efter dettta har hon börjat vara ute på mässor i större utsträckning.
 Jane träffas på tel: 0733496086
mail: jane.n.steen@gmail.com

Se mer av hennes alster på: Skinn/Tovat/Valkat

Marie-Louise Alfredsson, november 2017

Marie-Louise bor i Mariestad, där hon även är född. Hon arbetar som ekonomichef i Götene.
Som barn lärde hon sig av sin farmor: stickning, näversömnad och brodering.
För ca 30år sydde hon kläder. Efter en kurs i knyppling 1995,  är knypplingen hennes huvudsakliga fritidsintresse. Knyppling är en metod att framställa spetsar.
Den har utvecklats ur gamla flättekniker och uppstod, troligen i Italien vid 1500- talets början. Marie-Louise har moderniserat denna teknik och tillverkar bl.a. vackra
bokmärken, kuddar, tavlor, halsdukar. Hon stickar även praktiska disktrasor och handledsvärmare. Hon ägnar sig även åt tvåändsstickning.
Förutom allt detta, så hinner hon även med ännu ett fritidsintresse, nämligen dans.
Marie-Louise träffas på telefon: 0733-441993
Mail: backedalen@telia.com

Se mer av hennes alster på: Knypplat  eller: Stickat/virkat

Assar Larsson, oktober 2017


Assar Larsson och hans hustru Eivor bor sedan 38 år i ett hus i Tidaholm. Träsnideriet började han med vid pensioneringen och har verkstad i källaren.
Han gör nyckelskåp, skärbrädor, ramar, kluriga spel som kräver tankeskärpa, samt flera andra vackra saker. Assar är helt självlärd.
Assar har många intressen, golf, bowling, munspel, sjunger i en kör, målar akvarell samt tillverkar smidesprodukter.
Assar träffas på tel. 0703721851
Epost: assarlarsson@outlook.com

Se mer av hans alster på: Trä

Kerstin Hallenberg, september 2017

Kerstin Hallenberg är född i Berg någon mil norr om Skövde, och sedan -95 bor hon och hennes sambo, Janne, i Axvall. 1993 gick hon en kurs i porslinsmålning och fastnade direkt för hantverket . Hon har sedan dess gått flera kurser i Fliseryd söder om Oskarshamn. Hon har arbetat i personalmatsalen på Kronfågel i Skara. Det var där hon började sälja sina alster. Nu är hon ute på många hantverksmarknader. Hon målar tomtar, ljuslyktor, vaser, fat mm. Kerstin har flera intressen. Hon virkar, samt stickar till barnbarnen. Hon, Janne och deras hund tar gärna husbilen och åker ut och fiskar.
Kerstin träffas på 070-753 46 33
kerstin.hallenberg48@gmail.com

Se mer av hennes alster på: Porslin

Björn Gustavsson, juni 2017

Björn Gustavsson bor i Tidan i huset han själv byggde 1973. Året efter flyttade han och Gerd in. Verkstaden har han i sitt garage. Medan han slöjdar lyssnar han gärna på ljudböcker. Innan han blev pensionär arbetade han med skogsmaskiner i 10 år för att sedan arbeta som fastighetsskötare.
Intresset för skapandet har han fått från sin mamma, som ägnade sig åt textilslöjd, bl.a. vävning. Björn har hållit på med träslöjd sedan han var liten. Han är helt självlärd. Han arbetar främst i träslagen björk, ek, alm och al.
Nyckelskåp,brickor,leksaker och barnmöbler är bara några av de vackra saker han tillverkar.
Sedan 1994 har han varit på olika hantverksmarknader, bl.a. Hjo,Karlsborg och Skara.De som vill kan kontakta Björn på  tel. 0500-470780 alt 070-2240966
e-post bjorn.t.gustavsson@telia.com
Se mer av hans alster på: Övriga träprodukter

Berit Andersson, Maj 2017


Berith Andersson är född utanför Karlskoga. Hon och maken bor i ett hus i Skultorp. I trädgården växer vintergäck, snödroppar och våriris och många fler blommor är på väg upp.
Berith har arbetat inom hemtjänsten i över 20 år.
Intresset för vävning kom för drygt 50 år sedan när Berith gick på Lanthushållsskolan i Brålanda. Där hon lärde sig grunderna i vävning.
I sitt vävrum i källaren har hon flera vävstolar. Hon tillverkar vackra mattor, plädar, löpare, bröddukar mm, och hon stickar även värmande lovikkavantar.
Berith deltar på Steneby Julmässa (Skåne), Höstmässan på Hjelmsäter, julförsäljning på Tidaholms Museum och på Skaraborgsslöjdarnas egna försäljningar vår och höst.
Berith är medlem i Skaraborgsslöjdarna sen nästan 10 år, medlem i styrelsen samt deltar i bedömningskommitte’n för textila alster

De som vill kan kontakta Berith på tel.nr 0500434233
Se mer av hennes alster på: Vävt  och på: Stickat

Ulla-Britt Odelhög, april 2017


Ulla-Britt en konstintresserad glasfusare som bor i Skövde. Hon har sen 15 år tillbaka tillverkat smycken, lampor, fönsterprydnader mm. i glasfusing. (Fusing kommer från engelskans ”fuse” som betyder smälta ihop). Hon har gått flera kurser hos glaskonstnärerna Vera Olsson i Malmö och Ann Lönn i Västerplana. Sedan 2009 har Ulla-Britt en ateljé i Skövde tillsammans med Inger Dolfe. Ulla-Britts hund, en Australisk Terrier, följer med henne till ateljén där han har en egen skön plats. Ulla-Britt besöker många mässor t.ex. Slöjdmässan i Hjo, konsthantverksmässan i Båstad, Slottsmässorna i bl.a. Mårbacka, Koberg, Öland samt Hällekis.  Aktuellt just nu är Skaraborgs- Slöjdarnas påskutställning i Logården, Odensåker 8-9 april 2017. I påsk väntar Konstrundan i Falköping där Ulla-Britt finns i Rantens Kvarn.
De som vill kan kontakta henne på tel. 072-56 00 495,
e-post: ulla-britt.odelhog@hotmail.se

Se mer av hennes alster på: Glasfusing

Birgitta Rejnö-Johansson, Mars 2017

 
Birgitta är född i Säffle. 1968 flyttade hon till Tidaholm, där hon har bott sedan dess. Hennes intresse för handarbete började tidigt. Hon har stickat, broderat, vävt och arbetat med batik.
1968 började hon med lappteknik. Hon har gått helgkurser i Mullsjö och Skara. Hon är medlem i ”Lyckostarna” i Falköping, där hon träffar andra med lika stort intresse för lappteknik.
Ett annat stort intresse Birgitta har är körsång. Hon är medlem i S:ta Helenakören i Skövde samt Oratoriekören i Falköping. Hon är medlem i Skaraborgsslöjdarna sedan ca. 20 år.
Hon tillverkar vackra överkast, dukar, väskor, grytlappar och flera andra saker.

De som vill kan kontakta Birgitta på telefon: 0502-101 51, 070-616 51 23

Se mer av hennes produkter på: Lappteknik

 Stig Strandhag, Februari 2017

Stig är född i Alingsås och uppväxt i Lidköping. Sedan 1973 bor han och Ingrid i Källby utanför Lidköping i ett hus som han ritat och byggt själv. I huset har han sin verkstad på ca 40 kvadratmeter. I början av 60-talet arbetade han som modellsnickare i Lidköping. Han har också varit med och byggt Skaraborgs Sjukhus, Resecentrum och Billingehus i Skövde.
1984 började han tillverka bandvävstolar med tillbehör. Tillverkningen utökades sedan med skärbrädor, smörknivar och andra bruksföremål, allt i egen design. Han använder mest lövträ till sina produkter. Han och Ingrid har varit medlemmar i Skaraborgsslöjdarna i ca 25 år.

De som vill kan kontakta Stig på tel: 0510-541 365, 0727-43 95 30 eller 073-067 14 50.

Se mer av hans produkter på: Övriga träprodukter

Mona Gällman, Januari 2017

Mona en hantverkande akutsjuksköterska
Mona är född i Lidköping, uppvuxen på östermalm i Skövde. Började som liten att sy dockkläder och Monas far lärde henne sticka. Som liten fick han sticka sina strumpor själv, det fanns inga pengar att köpa nya för. En granne till Monas föräldrar lärde henne virka.
Sedan blev det realskola i tre år med inriktning på hushåll och slöjd.
De fick där göra mönster att sy efter, samt sticka och virka och även laga mat. Realskoleproven bestod av sömnadsprov och att laga speciella maträtter.
Mona har under alla år sytt och stickat mycket både till sig själv och de tre sönerna. När pojkarna var små sydde hon de flesta kläder till dem.
En ny symaskin inköptes av Rulle Lövgren, en legend, som var försäljare av symaskiner i Skövde.
Utbildningen till sjuksköterska var klar 1979 och Mona arbetade på akutmottagningen på Skaraborgs Sjukhus fram till pensioneringen och har därefter jobbat extra där tills för ett år sedan.
Mona gick med i Skaraborgsslöjdarna den 1 mars 1998. Är nu med i styrelsen samt deltager i bedömningskommittén för textila varor. Är även representant i Skaraborgs Hemslöjdsförening.
Nuvarande sysselsättning är mest att brodera julkort och gratulationskort samt att virka och sticka. Mona läser även spanska en kväll i veckan.

De som vill kan kontakta Mona på tel. 0500-43 89 61 eller 070-582 81 19
e-post: mona.gallman@comhem.se
Se mer av hennes alster på: Broderi  och Stickat och virkat

Inger Dolfe, December 2016

img_2723

Inger Dolfe i Skövde tillverkar olika föremål i glasfusing, t.ex. smycken, fat, lampor, fönsterprydnader, mm.
Fusing kommer från engelskans ”fuse” som betyder smälta ihop. Efter att glaset skurits och formats till mönster smälts det ihop genom att det värms upp till mellan 730-825 grader. Glaset kan sedan läggas på en form för att i en andra bränning böjas till exempelvis lampor, fat mm, (slumping).  Inger har arbetat med fusing i ca 15 år. Hon har gått många kurser bl.a. hos Vera Olsson samt Ann Lönn, som båda är glaskonstnärer. Sedan 2009 har Inger en ateljé i Skövde tillsammans med Ulla-Britt Odelhög. Inger har flera gånger deltagit på Konsthantverksmässan i Båstad och Slöjdmässan i Hjo. Under sommaren finns hon i Falkängens Hantverksby, Smultronstället, samt deltar på Konstrundan i Falköping på Mössebergs Kurort på hösten och givetvis på Skaraborgsslöjdarnas egen Julmässa i Axvall.  Maken Anders hjälper ofta till under mässor och utställningar.
Inger är född i Lönneberga och efter studier i Lund och Göteborg hamnade hon och maken i Skövde 1974. Hon har tidigare jobbat som neuropsykolog på medicinska rehabkliniken, Skas, även på BUP i Skövde.
De som vill, kan kontakta Inger via telefon:  0708-61 95 38. Eller e-post: ingerdolfe@hotmail.com Inger har även en egen hemsida: www.dolfeglasdesign.se
Se mer av hennes alster på Glasfusing

Solweig & Gert Johansson: Skara Ullhantverk, November 2016

 img_2589

Solweig och Gert Johansson bor strax utanför Skara i ett hus som de har bott i sedan 1975. Åren 1976 – 2006 fanns får på gården. I början kunde ullen inte säljas, de tröttnade på att elda upp ull utan började tillverka produkter av den. Det blir bl.a. sulor och sittunderlag. Verkstaden finns i ladugården där även lagret av ull finns.
Dessutom tillverkar Solweig vantar i virkad nålbindning samt handledsvärmare i kvastskaftvirkning som är en teknik från 1800 talet. Hon stickar och virkar även bl.a. vantar och tofflor. De flesta produkterna tovas eller valkas.
Solweig har arbetat som redovisningskonsult och Gert som lärare på Uddetorp. De är ute på försäljningar i närområdet, men de åker även till Bohuslän och Värmland.Då tar de husbilen och naturligtvis följer hunden med på resorna.
De som vill kan kontakta Solweig eller Gert via telefon 0702-88 15 77, 070-514 32 36, eller e-post: info@skaraullhantverk.se
Se mer av deras alster på: Tovat

Alf Pettersson ”Slöjdar Alf”, Oktober 2016

img_2535
Alf och hustrun Terttu bor i Moholm i ett hus som dom byggde 1962, och 1964 flyttade dom in det färdiga huset. I trädgården har Alf sin verkstad som han byggt själv. Där tillverkar han sina alster, bl.a. skålar, skrin, vinställ.
Alf är utbildad slöjdlärare. Han började sin bana redan då han fick sin första kniv som 5-åring.
I två omgångar har han tjänstgjort utomlands 1975-77 i Kenya i ett SIDA-projekt för utbildning av slöjdlärare på lärarhögskolan samt 1981-83 i Bangladesh i ett FN och SIDA-projekt För att skriva kursplaner för utbildning av snickare. Alf tycker att det var en lärorik tid.
Alf är även en duktig musiker och har tidigare spelat gitarr i ett dansband. Numera spelar han tuba i ett wienerkapell tillsammans med en massa andra musiker. De åtar sig gärna att spela i kyrkor eller vid olika föreningssammankomster. I över 70 år har Alf varit med i Töreboda musikkår, där han började som 12-åring.
De som vill kan kontakta Alf via telefon: 0506-20271, 076-7616132, eller e-post, alf.pettersson@slojdarealf.se
Se mer av hans alster på: Träslöjd

Britt-Marie Johansson, maj 2016

IMG_2406
Keramikern i Kungslena.
Britt-Marie Johansson bor i Kungslena och är keramiker med många järn i elden.
Intresset för keramik startade när hon bodde i Tanzania 1974-1976. Åren därefter, fram till 1994, arbetade hon som undersköterska. 1995-1997 gick hon en konsthantverksutbildning på Helliden i Tidaholm. Året därefter (1998) öppnade hon egen butik i huset i Kungslena där hon även har egen verkstad. Butiken hade sommaröppet fram till 2009. Kurser för barn och vuxna har hon också hunnit med. Dessutom målar Britt-Marie vackra tavlor och behärskar tekniken koppargrafik. Muggar, ljusstakar och tavlor är bara en liten del av hennes vackra alster.
De som vill kontakta Britt-Marie kan göra det på telefon 070-37 09 495070-37 09 495
Se ett urval av hennes keramikprodukter genom att klicka på Keramik

Dan Calestam, april 2016

IMG_2345                                                                                     
Mannen med ”järn i näven och stål i blicken”.
 Dan föddes i Skövde 1934 och bor på Billingssluttningen i Skövde.
Dan har ett förflutet som inköpsansvarig åt flera mekaniska företag fram till pensioneringen och vid sidan om arbetet som tjänsteman har han sysslat med järn och smide sedan ”barnsben”. Han har lärt sig hantverket från grunden av den äldre generationen, bl.a. genom en lärlingsperiod på 7 år och har underhållit och utvecklat kunskapen om smide genom livet t.ex. genom kurser på Stenebyskolan i Dals Långed och är nu smed i 3:e generationen.
Tillverkningen sker hemma i en ombyggd gammal lada. Dan nytillverkar gärna kopior av gamla föremål, som t.ex. ljusstakar, gravkors och ljusbärare, ofta föremål med lokal anknytning. Den här formen av hantverk kallas för ”konst- eller klensmide”.
Det märks att Dan brinner för sin hobby, för även om han lägger en hel del tid på detta är det ändå en hobbyverksamhet.
Makarna Calestam är gärna utställare på hantverksmässor där hustrun Marianne hjälper till med försäljningen.
De som vill ha kontakt med Dan är välkommen att ringa 0500-43 05 30
Se ett urval av hans produkter genom att klicka på: Smide

Rolf Barr, mars 2016

IMG_2223-1
Rolf Barr, fågelsnidare med stort naturintresse.
Rolf är född i Mariestad, flyttade till Skövde 1984 och är numera boende i Igelstorp öster om Skövde.
Rolfs fågelintresse började redan i 7-årsåldern. Under de senaste 15 åren har han snidat fåglar i en teknik han har lärt sig själv.
Under de senaste 25 åren har han dessutom gjort naturfilmer, han har även fått pris för dessa.
Verkstad har Rolf inrett i en del av garaget. Han lägger mycket tid i sin verkstad varvat med många tillfällen ute i fält i jakt på nya upplevelser och att finna nya spännande fåglar.
Kontaktuppgifter: Tel 0500-419428. 072 164 62 00.
Se ett urval av hans produkter genom att klicka på: Övriga träprodukter

Inger Persson, Februari 2016

IMG_2104

Inger Persson, en kvinna som gillar att göra något med sina händer och stickningen är en riktig hobby!
Inger är född i Borås, 1968 flyttade hon och maken till Igelstorp utanför Skövde Hon stickar så fina barntröjor och babykläder. Hantverket lärde hon av sin mormor som stickade sockar på tunna stickor så hennes intresse för stickning började tidigt. Inger har fortsatt sticka till barn, barnbarn och bekanta som fått barn. Inger stickar med akrylgarn som inte noppar sig. På Skaraborgsslöjdarnas påsk och julförsäljningar hittar vi henne ofta och ytterligare någon gång höst och vår på andra ställen.
Dessutom bakar hon fantastisk goda kakor och bullar!
Se ett urval av hennes produkter genom att klicka på: Stickat/Virkat/Krokat

Siv Johansson, januari 2016

Siv Johansson

Siv Johansson, egenföretagare, lantbrukare med fåruppfödning och duktig skinnhantverkare.
I Kullebo mellan Hjo och Tidaholm bor bonden Siv Johansson och maken. Sonen läser till lantmästare på Alnarp i Skåne. Siv började som lantbrukare på 80 talet med köttdjur, övergick sedan till  lite behändigare djur. Fåren, numera ett 60 tal tackor och 100 talet lamm.
Så länge hon minns har hon varit intresserad av handarbete av olika slag, Bl.a stickning och virkning. Siv har vid flera tillfällen gått flera kurser om skinnsömnad bl.a Nääs och på Orust och hon tillverkar både vackra och värmande alster som mössor, halsdukar, vantar, kuddar och nallar. Skinnen kommer naturligtvis från hennes egna lamm.
Se ett urval av hennes produkter på: Skinn/Tovat
Siv kan kontaktas via telefon: 070-958 89 05

Anneli Pettersson, December 2015

!cid_inlineImage 10

Anneli. Glad ulltovare men också en kreativ samlare och återbrukare.
Anneli, som bor utanför Korsberga, har många järn i elden Jobbar på operation inom SKAS. I sin verkstad – som är ett gammalt ombyggt hönshus – på gården tillverkar hon smycken i silver: Tovar:  vantar, tofflor, väskor, och sittunderlag. Vägen hit har gått via Hellidens Folkhögskola och en tvåårig utbildning i konsthantverk med inriktning på silversmide. Hon är också sen länge en numer så populärt kallad återbrukare. Hon har förmågan att se vad saker kan användas till. Rostig taggtråd, rivningsved mm mm kan kombineras med annat och bli något riktigt bra och fint. Som grädde på moset är hon också mormor. Anneli kan kontaktas vis epost: annelipson@hotmail.com
Se hennes fina produkter under Metall/Silver resp. Skinn/Tovat

Arne Andersson, November 2015Arne Andersson Arne är slöjdaren med den fina hatten. Arne har luffarslöjd som ett av sina intressen. 1993 fastnade han för detta vackra hantverk. Luffarslöjd är ett gammalt hantverk. Luffarna tillverkade saker  som de hade som betalning för mat och husrum. Arne och hans fru Vivianne bor i hennes föräldrahem i Blomsterhult vid Suntorps kapell, öster om Skövde. De har naturen in på husknuten och från sitt köksfönsterser ser de både älg, rådjur och vildsvin. Arne kan man kontakta via: avga@telia.com
Se hans fina arbeten under Luffarslöjd

Åsa Sandberg, Oktober 2015

  !cid_inlineImage7

 Åsa, en av våra flitigaste hantverkare i stick och virksammanhang. Hon har handarbetat sen tidig skolålder, då bl.a. med dockkläder. Åren har gått och Åsa har stickat och virkat till två barn och nu åtta barnbarn. Åsa tycker det är viktigt att de får det de vill ha och att de får välja färger och mönster själva. Flitig som hon är hinner hon också med att producera till oss andra, fina saker både till värme och glädje. Åsa tycker också om att läsa och om vildmarks-upplevelser.  Vi som känner henne vet: Att hon har ett bra öga för de foton som ska publiceras på hemsidan. Att hon är väldigt snäll. Att hon är en godisgris.
De som vill kan kontakta Åsa på telefon:  070 534 92 49.
epost: lille_skutt51@hotmail.com
Gå till Stickat/Virkat och se hennes fina arbeten!

 John Jonsson, Augusti/September 2015

11. John i verkstaden.
Se mer av hans hantverk under rubriken: Trä/Rot eller Svep och Karvsnitt

John, folkdansare, orienterare och inte minst träslöjdare av klass och nestor i Skaraborgsslöjdarna, kommer att ha utställning på Slöjdens Hus i Skövde 8 -19 september 2015. Hantverket har han bl.a. lärt av sin far som var snickare. John´s specialiteter är karvsnitt, svepaskar och rotslöjd. En film om en av hans produkter ”rumpakorgar” finns på Slöjdens Hus i Skövde. John, 92 år, bor i villa i Skövde där han har sin verkstad i källaren. Materialet till rotslöjden grävs upp i mossar där rötterna är långa, smala och smidiga. Hur rötterna sen ska behandlas är en konst i sig med många olika moment.

Seppo Korhonen, Juli 2015

Bearbetning, Seppo Korhonen (2)
Se mer av hans hantverk under fliken: Övriga träprodukter

Seppo Korhonen är född i Finland och bor numera i Säckestad, som ligger i Töreboda Kommun. Seppo kom först hit till Sverige som krigsbarn några år, men återkom hit 1953. Blev i samband med skogsarbete tidigt intresserad av s.k. ”vrilar” (utväxter på träd) och började göra skålar mm. Det har blivit en hel del under åren, mest för eget behov.
Seppo tillverkar också bruksföremål, pallar, ljusstakar, klockor mm. för försäljning.         

Är du intresserad är du välkommen på ett besök. Ring gärna före tel 0506-22014.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.